mandag den 6. oktober 2014

3D gipsafstøbning - DIY

Jeg har tidligere lavet nogle 3D gipsafstøbninger af børnenes hænder og fødder, da de var små. Så da jeg den anden dag fik en henvendelse som handlede om, om jeg tog ud og lavede disse aftryk, blev jeg meget glad. Men suma sumarum er, at det gør jeg ikke, men jeg vil da rigtig gerne lave en diy, så andre kan lave aftrykkene selv. Det er faktisk ikke så svært - Eller det vil sige; jeg mindes ikke det var svært, men ALT drillede max. da jeg skulle forsøg mig igen og resultatet er altså også meget lidt lidt kønt. Men håber at beskrivelsen og billederne trods alt kan bruges:-).
Tidligere brugte jeg (med stor succes) dette materiale (Cromatic Alginat med farveskift (ses nederst på siden) til at lave formen. Det er ret nemt at bruge og der står en brugsanvisning på bagsiden af pakken og så har det den fordel, at man nemt kan se hvor langt man er i processen pga. farveskriftene. Kan ikke helt huske prisen, men mener den lå på nogen og 90kr for en pose (nok til ca. 3 afstøbninger)??? Men prøv at send en mail til Elstrøm Dental - Det gjorde jeg selv i tidernes morgen og de var søde til at svare på mine spørgsmål ang. pris og hvordan jeg skulle gribe opgaven an.
Desværre havde jeg ikke noget af dette Alginat liggende og måtte derfor bruge en pose jeg havde liggende (en pose jeg havde været så heldig at få fra en som arbejder som tandteknikker). Desværre var der bare ikke nogen blandingsvejledning på denne pakke:-o. Det havde så også den ulempe, at der var tilsat pebermynte, så hele huset duftede efterfølgende af tandlægeklinik;o).
I den følgende beskrivelse tager jeg udgangspunkt i, at man bruger den alginat jeg har linket til. Derfor må man lige se bort fra, at farven på den alginat jeg har anvendt her er grøn og ikke lyserød/hvid som i den jeg har linket til - Håber ikke det bliver for indviklet.

En gammel afstøbning som blev anvendt til bordpynt til barnedåb

1. Så går vi i gang. alginat og vand (23 grader) afmåles efter skemaet på bagsiden af posen. Vandet tilsættes (den hvide) alginat og røres grundigt rundt - Det skal gå ret hurtigt. Til aftryk af hænder på spædbørn har jeg brugt en mælkekarton til at hælde masse i samt en fetabrikfirkant til fødderne. 

2. Og her kan det anbefales at være 2 voksne. En til at holde forme og en til at holde barnets fod/hånd. Barnets hånd presses godt ned i massen (massen skal op og dække håndled, så man får dette med). Det gør dog ikke noget, at barnet bevæger hånd/fod lidt frem og tilbage, da støbemassen stiver lige så stille og lukker sig tæt - ca. 45sek. Som det ses på billedet her jeg lavet for lidt støbemasse og det dækker knap nok hånden.

3. Støbemassen (den jeg har linket til) skifter farve og man er ikke i tvivl om, hvornår den er klar til, at barnets fod/hånd linkes op. Det er nemt nok til at få barnets hånd/fod op, da støbemassen er ret elastisk.

4. Støbeformen er nu klar - og på nedenstående billede ses det tydeligt, at jeg havde lavet for lidt støbemasse samt ikke fået rørt alginaten ordentlig ud i vandet (jeg skylder skylden på den manglende vejledning på posen;o)). Men skidt pyt formen kunne til nød godt bruges.

5. Gipsen blandes efter den vejledning der står på posen. Denne gips er købt i Panduro Hobby.

6. Når gipsen er blandt efter vejledningen hældes den i formen og  undervejs bankes der let på formen, så gipsen fordeler sig ud i alle krogene. Helt op til kanten af formen, men kun op til kanten - ikke over.

7. I følge vejledningen på gipsen skulle figurer tørrer 30min - 2 døgn afhængig af størrelse inden man tager  dem ud af formen. Jeg lod min stå et lille døgn og der var den fuldstændig støbnet. Her ses det også, at jeg har fået hældt gips op over kanten, da min form desværre ikke rigtig havde nogen kant pga. at jeg havde lavet for lidt:o).

8. Når figuren er størknet pilles "støbeformen"/alginat-massen lige så stille af og vupti hånden/foden med alle dens detaljer kommer til syne. Støbeformen kan KUN bruges 1 gang!

9. Efter formen er kommet af, kan man forsigtig "rense/pudse" figuren af med noget fint sandpapir, de steder det skulle være nødvendigt (ved hånden og foden der ses i starten af dette indlæg, har jeg ikke brugt sandpapir). Som det fremgår af nedenstående billede , ses det igen tydeligt, at jeg ikke havde fået lavet nok støbemassen og "bunden" af hånden er derfor blevet meget grim - Dette kunne jeg så slibe væk, men jeg må nok erkende, at hånden aldrig bliver helt fin. Støbeformen har forresten også smittet af, så hånden har et grønligt skær - Den alginat jeg tidligere har linket til smitter IKKE af;-).

Held og lykke med projektet - Håber I kan bruge min vejledning til noget:-)

6 kommentarer:

 1. Det får jeg da helt lyst til at prøve :0)
  Det ser spændende ud..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Randi
   Det kan også anbefales. Det er ret sjovt og ret nemt (også selv om ALT selvfølgelig gik galt her;o)) at gå til.
   Vh. Louise

   Slet
 2. Hej Louise
  Er det bare mig der ikke kan se et link til alginat?
  Vh Poul

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Poul. Der står "dette materiale" i første del af teksten - det er linket. Mvh. Marina

   Slet
 3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 4. HEJ
  Finder du dig selv i en smule problemer med ubetalte regninger og ved ikke hvilken vej at gå eller hvor du skal vende? Hvad med at finde et velrenommeret gældskonsolideringsfirma, der kan hjælpe dig med at reducere månedlig afdrag, så du vil have overkommelige tilbagebetalingsmuligheder samt plads til at trække vejret, når det kommer til slutningen af ​​måneden og regninger skal betalt? ®Capital Managements Inc ™ https://capitalmanage-inc.com/ er løsningen på din finansielle ulykke. Vi tilbyder alle former for lån, der spænder fra $5,000.00 til $533.000.000.00USD med en lav rente på 2% og lånets varighed på 1 til 35 år for at betale lånet sikkert og usikret. Vores lån er godt forsikrede for maksimal sikkerhed er vores prioritet, vores førende mål er at hjælpe dig med at få de tjenester, du fortjener, vores program er den hurtigste måde at få det, du har brug for i et snap. Venligst reducere dine betalinger for at lette belastningen på dine månedlige udgifter ved at kontakte os på følgende WhatsApp:+19292227023 Email drbenjaminfinance@gmail.com

  Lån tilbyder advarsel til alle! Er du økonomisk ned, og du har brug for en presserende kredit / finansiel bistand? Eller har du brug for et lån til at starte / øge din virksomhed eller købe dit drømmehus. Få din instant lån godkendelse 100% garanteret i dag uanset din kredit score. drbenjaminfinance@gmail.com
  Capital Managements Inc hjemmeside: https://capitalmanage-inc.com/

  SvarSlet

Jeg bliver altid glad for en kommentar:o)