mandag den 22. december 2014

Jagten på traditionerne #1

Siden sidste indlæg har jeg ikke helt kunnet slippe tanken om alle vores traditioner og hvad baggrunden for dem er. Hånden på hjertet; mange af vores traditioner er da yderst mærkelige og jeg ville sikkert ryste på hovedet og små grine, hvis jeg hørte andre fortælle om noget lignende... Vi tager et træ ind i stuen, pynter det og så danser vi tilmed omkring det. Vi spiser and og gris sammen - Hvem har dog fundet på denne kombination og hvis det virkelig var sådan en god smags-sammensætning, hvorfor ser man den så ikke oftere på landets restauranter og i de danske hjem? Desserten laves gerne af resterne fra gårdagens aftensmad, som tilmed består grød. Jagten på mandlen - jamen hvorfor dog det??? Sidst men ikke mindst, hvorfor giver vi julegaver?
Så traditionerne er mange og spørgsmålene ligeså. Min nysgerrighed er nu blevet så stor, at google må i brug og jagten på juletraditionerne er sat i gang:-).

Juletræet

Juletræet er en forholdsvis ny tradition i Danmark, når man sammenligner med andre lande. Mange vil nok forbinde traditionen med Tyskland, men den kan faktisk spores helt tilbage til 1441, hvor man opstillede det første juletræ i byerne Riga og Reval i Livonien (nutidens Letland og Estland). Dog skal Tyskland krediteres for allerede i det 16. århundrede at starte traditionen med at bringe det dekoreret juletræ ind i deres hjem - Ja faktisk menes det, at det var selve Martin Luther, der først bragte træet inddøres. På vej hjem efter sin julegudstjeneste juleaften i 1536, siges det, at Martin Luther fik øje på et lille grantræ i det smukkeste stjerneskær. Han tog grantræet med sig og da han kom hjem samlede han sin kone og børn omkring grantræet, som han havde pynte med små vokslys. Luther fortalte nu historien om julenat i Betlehem og det himmelske lys. Grantræet stod der og spredte lys i mørket på samme måde som Jesu ord gjorde/gør blandt os mennesker. Det første juletræ var født. I Danmark kan det første juletræ dog først spores tilbage til 1808, men blev først allemandseje omkring 1. verdenskrig. Det menes, at traditionen med træet skyldes, at længe før indførelsen af kristendommen havde planter og træer, der forblev grønne hele året en ganske særlig betydning for mennesker især om vinteren. En slags tro på, at der fandtes hellige et bindeled mellem det hellige og den verden vi lever i (dette bindeled optræder foreksempel også i det gamle testamente i form af kunskabens træ). I kristen betydning skulle juletræet så symbolisere "livets træ" og dermed Jesus Kristus.
Men hvorfor så danse om dette træ??? Det eneste jeg har kunne finde er begrebet "circumambulation", som findes i stort alle religioner og betyder at bevæge sig rundt om et helligt objekt og circumambulationdet giver måske meget god mening, hvis man ser juletræet som symbolet på Livets træ og dermed Jesus Kristus.

Apropos juletræ og traditioner, så var vi i søndags ude og fælde vores juletræ. Vi fik hjembragt det smukkeste juletræ helt som vores traditioner foreskriver;o). I morgen det pyntes og både børnene og jeg gælder os meget:-).


circumambulationcircumambulation

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg bliver altid glad for en kommentar:o)