mandag den 5. august 2013

Ich bin ein Berliner..

Eller nej det er jeg nu nok ikke, men en ting er sikkert - Jeg er vild med byen. Denne gang var jeg sammen med hele familien af sted plus mine forældre. Vi boede i en lejlighed i det nordlige Tiergarten - Et skønt etnisk kvarter. Vi havde været lidt betænktlig ved at tage på storbyferie med alle børnene. Det gik dog godt - Dog vil der nok gå nogle år inden vi gør det igen;-). Berlin blev travet tynd og det er altså langt for små ben på en 3 og en 6 årig og samtidig bagte solen - Nu skal jeg jo ikke klage over vejret, når sommeren endelig er god, men det var dælme at gå rund, når ikke en vind rørte sig. Så jo vi er stadigvæk lidt betænkelige ved kombinationen af små børn og storbyer, men en ting vi ikke er betænktlige ved; Det er at have bedsteforældrene med. Det var hyggeligt og både børn og voksne nød det og en ekstra bonus ved det var, at manden og jeg fik tid til at pleje forholdet hver aften på en af Berlins hyggelige beværtninger;-) - Det kan vi leve højt på længe.

Vi fik selvfølgelig set en masse seværdigheder her i blandt Guld Else også kendt som Siegessäule. Den var børnene meget imponeret over - Både størrelsen, skudhullerne i fundamentet og det at man skulle gå under jorden for at komme over til den.

Efter Siegessäule gik turen videre på gåben ned mod Brandenburger Tor af Straße des 17. Juni, hvor der også blev afholdt modeuge - så fik vi da lidt musik at underholde os med på dele af turen;-). Vi gjorde også hold ved et sovjetisk mindemærke, hvor børnene (og os andre;-)) lige fik hvilet benene lidt inden tur fortsatte.

Ja ingen Berlintur uden at se Berlinmuren. De store havde begge set den før og selv om billedet måske viser noget andet, så var de mindste meget optaget af den eller måske nærmere optaget af historien omkring den og hvordan folk levede på de to sider af den.

Turens højdepunkt må helt klart være besøget i koncentrationslejren Sachenhausen, der ligger i Oranienburg nord for Berlin. Det var stegende hedt den dag vi besøgt lejren og lejrens uhyggeligheder var overvældende. Det har virkelig gjort et stor indtryg på os alle og især på mindstemanden - Når vi snakker om Tyskland og Berlin, så vender han hele tiden tilbage til lejren - ikke på den dårlige måde, for han kan slet ikke forholde sig til alt den grusomhed, men det var en kæmpe oplevelse for ham.

Berlin er jo skøn og har masser af grønne oaser, hvor man kan søge skygge og ly for storbyens larm. Vi fandt en dejlig legeplads tæt på, hvor vi boede og brugte mange timer der. Sjovt at se som børn er ligeglade med om man taler dansk, tysk eller tyrkisk - Så et fristed på mange måder.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg bliver altid glad for en kommentar:o)